Wedstrijden-Whole Hog

Internationaal barbecue jury Whole Hog competition volgens de IBBQS, International BBQ society. Bij deze competitie bereiden pitmasters een volledig varken op de barbecue of smoker. Na de bereiding wordt het varken op een zo mooi mogelijke wijze gepresenteerd.

 

 

De International BBQ Society is opgericht als een overkoepelend orgaan voor het organiseren van BBQ wedstrijden. Als organisatie zorgen zij ervoor dat dit op een eerlijke en vriendelijke manier verloopt voor zowel teams, jury leden als organisatoren van een wedstrijd. Hiervoor zijn duidelijke richtlijnen en wedstrijdregels opgesteld.

Op 10 maart en op 17 maart 2018 zijn de eerste jury classes gehouden voor de International BBQ Society door Harry Havinga. Ikzelf zat in de 1st class van 10 maart.

1st class IBBQS Whole Hog

Tijdens deze classes werden we meegenomen in de hoe en wat van het jureren van een whole hog wedstrijd!

Het jureren gebeurd in 2 fases, blind proeven (blind judging) waarbij smaak en malsheid centraal staan en beoordeling in het veld bij de grillmasters zelf. Je kijkt dan naar presentatie, uitstraling, passie, netheid, pitmaster-skills.

De ‘blind box’ voor de jury moet de volgende delen bevatten:

  • ham
  • schouder
  • filet

Andere delen van het varken zijn niet toegestaan. Ook garnering is  niet toegestaan in de blind box.

Als veldjury stel je gerichte vragen aan de pitmaster(s) over de bereiding, smaken en presentatie.

Ook check je of het varken helemaal compleet is volgens de wedstrijdregels. Uiteraard wordt er tijdens de veld jurering ook geproefd, als jury bepaal je zelf wat je proeft, het is aan de pitmaster om dat stukje eruit te snijden en zo optimaal mogelijk te presenteren.

Na de wedstrijd worden de varkens vaak opgegeten door het publiek. Ze betalen een vast bedrag om onbeperkt mee te kunnen eten. Dit wordt Hog picking genoemd.