De oprichters Brett & Michelle Galloway en Ken Phillips hebben zelf een Steak & BBQ team USA Cookteam en zijn voormalig wereldkampioen Steak. Brett Galloway is genomineerd voor BBQ persoon van het jaar 2014 tussen namen als Tuffy Stone, Chris Lilly, Moe Cason en Diva Q

Ken Phillips, oprichter en president SCA

Michelle Galaway, oprichter SCA

Brett Gallaway, oprichter SCA

Doel voor de teams is om een zo goed mogelijke steak (ribeye) (en/of burger) te garen. De wedstrijd is laagdrempelig, iedereen kan er aan meedoen. Of dit nu met een supergrill of kleine draagbare barbecue is. De wedstrijd duurt ook niet erg lang, het (voor)bereiden is vaak in minder dan een uur gedaan en de inlevertijd bij de jury is ruim.

Om te jureren heb je eerst een cursus gevolgd bij SCA. Er wordt blind geproefd, de jury weet niet welk team de steak heeft ingeleverd. De ingeleverde steak wordt door een table captain door midden gesneden. 1 helft blijft in takt voor de beoordeling van de appearance; hoe ziet het er uit. Van het andere deel wordt iedere jury van een jurytafel een stukje afgesneden waarna de beoordeling voor taste (smaak) en tenderness (malsheid) wordt beoordeeld. Uit de toegekende punten wordt door de SCA rep. (hoofd jury) uiteindelijk een winnaar bekend gemaakt.

De Nederlandse Barbecue Stichting is sinds 2015 een samenwerking aan gegaan met SCA.