Barbecueman

Even voorstellen, ik ben Camiel (de barbecueman) Berkers, Brabander, Bourgondiër en Barbecuer. Vader van Jasmijn en Lukas, getrouwd met Floor en werkzaam in de techniek en  product ontwikkeling.

Naast techniek is eten en koken een grote passie, met name de barbecue. Ons hele gezin is fan van barbecue, het hele jaar door of het nu hoog zomer is of diep in de winter. Slow-cooking is super maar ook de gewone stukjes vlees maken we vaak klaar op een barbecue. Maar ook andere culinaire uitdagingen als het kweken van hete pepers, maken van hotsauces, zuurkool, tafelzuren en charcuterie.

De barbecuepassie groeit en groeit. Buiten dat ik gemiddeld 4 keer per week zelf barbecue, ben ik jury bij internationale barbecuewedstrijden (KCBS, WBQA (tot 2020), SCA, SCA Whole Hog) en doe ik met mijn eigen barbecueteam (beterwordthetniet-bbq) mee aan wedstrijden.

Eind 2017 heb ik mijn KCBS Master test met een score van 98 afgerond. Vanaf nu mag ik mezelf MCBJ noemen wat staat voor Master Certified Barbecue Judge.

 

  Gecertificeerd (M)CBJ en CTC, met mijn certificering mag ik jureren bij internationale en nationale barbecuewedstrijden die georganiseerd worden onder de vlag van KCBS. Er worden bij iedere wedstrijd 4 categorieën gejureerd op de criteria appearance, taste & tenderness. Het proeven verloopt volgens de blindmethode waarbij de jury onder geen beding weet wie de te beoordelen samples heeft bereid.
Tot 2020 Gecertificeerd WBQA barbecue jury, met de certificering mag ik jureren tijdens nationale en internationale WBQA wedstrijden die georgaiseerd worden onder de vlag van WBQA. Bij wedstrijden wordt veel aandacht geschonken aan de opmaak van het bord, culinaire aspecten alsook smaak en malsheid. Ook actief geweest als vrijwilliger en adviseur tijdens de oprichting en vorming van de WBQA in Nederland.
Gecertificeerd SCA barbecue jury, met de certificering mag ik jureren tijdens nationale en internationale Steak Cookoff Association wedstrijden. Er wordt gejureerd op 3 aspekten, uiterlijk, smaak en malsheid
Gecertificeerd Internationaal barbecue jury SCA Whole Hog competition. Het jureren gebeurd in 2 fases, blind proeven waarbij smaak en malsheid centraal staan en beoordeling in het veld bij de grillmasters zelf. Je kijkt dan naar presentatie, uitstraling, passie, netheid, pitmaster-skills. Uiteraard wordt er tijdens de veld jurering ook geproefd.

Als Bourgondische Brabander fotografeer en test ik graag,  met grote regelmaat producten, met name barbecue- en outdoor life gerelateerd. Dat doe ik al sinds 2014.

Graag drink ik met Floor en/of vrienden een (speciaal)biertje of wijntje en kan een goede whiskey of ander distilaat erg waarderen. Als “huiswhiskey” drink ik graag een Paddy, zeker bij een opkomende verkoudheid. A Paddy a day, keeps the doctor away! Ik gebruik meestal Paddy ook als smaakmaker in sausjes of marinades.

We hebben nog belangrijke gezinsleden waar veel leuke tijd in gaat zitten. Jachthonden, Flatcoat Retriever reuen, die luisteren naar de naam Paddy & Doerak. We volgen actief de jachttrainingen waarbij ik als side-kick van de trainer in het veld sta met wild of jachtproeven afneem. Hier vind je meer info over onze Paddy & Doerak.

Ook luister ik graag muziek en bezoek ik regelmatig concerten en festivals, Rock Werchter is altijd een hoogtepunt van het muzikale jaar. Mijn band: Pearl Jam, zodra die in de buurt spelen moet ik er bij zijn en tot nu toe is dat goed gelukt.

Motor rijden, ook geweldig, het liefste op mijn Honda F6C Valkyrie maar heb ook veel plezier op mijn Honda VF700 pekelbike.

even wat rijtjes om me wat beter te leren kennen:

top 5 vlees top 5 whisk(e)y* top 5 bier
Porterhouse steak Laphroaig Westvleteren 12
Ribeye steak Lagavulin Westmalle tripel
Iberico presa Bowmore Cornet
Longhaas Ardbeg la Trappe Quadrupel
Gegrilde kip Connemara whiskey la Chouffe (blond)

 * uiteraard hoort hier ook Paddy bij maar dit lijstje is meer het proeflijstje

 

Gloeiende groet en geniet van de dag

Camiel (de barbecueman) Berkers