Rookhout

Houtsoorten om mee te roken

Met rookhout geef je een (lichte) rooksmaak aan jouw gerecht. Veel van dit hout kun je in blokken (chunks) of in zogenaamde ‘chips’ ofwel snippers of mot ofwel zaagsel verkrijgen bij (online) barbecuewinkels de betere zaken en tuincentra met een uitgebreide barbecue-afdeling.

De meningen zijn verdeeld over of je het hout moet voor-weken in water of een andere vloeistof. Het hout zou dan minder snel verbanden. Ikzelf heb liever rook dan stoom. Vandaar dat ik zelden voor week. Met een gesloten barbecue en de juiste afmeting van het rookhout valt dat snel verbranden wel mee. Ikzelf gebruik graag fruithout vanwege de milde zoete smaak en geur. Het liefst in chunks in combinatie met snippers rechtstreeks op/tussen de kolen.

Maar om welke houtsoorten gaat het, en welke smaak geven zij af?

Een lijstje op alfabetische volgorde:

Acacia is vergelijkbaar met Mesquite maar niet zo sterk. Dit hout brandt erg heet en fel en moet gebruikt worden in kleine hoeveelheden of gedurende een beperkte hoeveelheid tijd.

Alder (Els) heeft een lichte smaak die goed werkt met vis en gevogelte. Inheems als het is aan het noordwesten van de Verenigde Staten, is het aldaar het traditionele hout voor het roken van ondermeer zalm.

Almond (Amandel) geven een nootachtige, zoete smaak die het goed doet met alle vleessoorten. Almond is vergelijkbaar met Pecan.

Appel is erg mild van smaak en geeft een zoetige smaak. Dit smaakt goed met de pluimvee-en varkensvlees. Appel zal de huid van de kip donkerbruin doen verkleuren.

Apricot (Perzik/ Nectarine) is geweldig voor pluimvee-en varkensvlees. Dit hout is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Berk heeft een vergelijkbare smaak als esdoorn. Dit hout is goed met varkensvlees en gevogelte.

Beuken is het meest gebruikte hout bij het roken van paling en andere vissoorten. Geeft een mooie ronde smaak en is verantwoordelijk voor de typische ‘palingsmaak’

Citrus houtsoorten zoals citroen of sinaasappel geeft een matige rook die een licht fruitige smaak geeft die iets sterker is dan appel- of kersenhout.

Eiken geeft een sterke, maar niet overweldigend smaak en is een zeer goed hout voor rund- of lamsvlees. Eiken is waarschijnlijk de meest veelzijdige van de harde houtsoorten.

Es heeft een lichte, unieke smaak. Dit hout brandt erg snel.

Fruit houtsoorten, zoals appel, abrikoos of kersen-, fruit-hout geeft een zoete, milde smaak die het goed doet met pluimvee of ham.

Grapefruit is een lichte houtsoort die een goede, rokerige smaak produceert. Het is een goede houtsoort voor alle soorten vlees.

Hickory (Okker, Amerikaans notenhout, waaronder Walnoot en Pecan) voegt een sterke smaak toe aan vlees, dus voorzichtig gebruiken om een overdreven rooksmaak te voorkomen. Het is uitstekend geschikt voor rundvlees en lamsvlees maar doet het ook goed op pluimvee en varkensvlees.

Kersen heeft een zoete, milde smaak dat geweldig combineert met vrijwel alle soorten vlees. Dit is een van de meest populaire houtsoorten voor het roken.

Lemon (Citroen) is een milde houtsoort dat een goede, rokerige smaak produceert. Een goede houtsoort voor alle vleessoorten.

Maple (esdoorn/ahorn), zoals fruit hout geeft ook Maple een zoete smaak die is uitstekend gaat pluimvee en ham.

Mesquite is erg populair en is goed voor het grillen, maar omdat het fel, heet en snel verbrandt is het niet aan te bevelen voor lange rooksessies. Mesquite is waarschijnlijk de sterkste smaak van alle houtsoorten, vandaar de populariteit bij (grill)restaurants i.v.m. de zeer korte bereidingstijd.

Mulberry is zoet en zeer vergelijkbaar met appel.

Olijf geeft een milde lichte rooksmaak

Pecan Geeft weinig hitte en biedt een verfijnde smaak. Het is een veel subtielere versie van Hickory.

Peer is vergelijkbaar met appel en produceert een zoete, milde smaak.

Perzik is geweldig voor pluimvee-en varkensvlees. Dit hout is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Pruim is geweldig voor pluimvee-en varkensvlees. Dit hout is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Sinasappel is een lichte houtsoort die een goede, rokerige smaak produceert. Een goede houtsoort voor alle soorten vlees.

(Zwarte) Walnoot heeft een zware smaak. U doet er goed aan Walnoot met ander hout te mengen vanwege de bittere smaak die het kan geven.

Wijnranken geven veel rook en geeft een fruitige, maar soms een (onvoorspelbare) zware smaak die bitter kan uitpakken. Gebruik het spaarzaam met pluimvee of lamsvlees.

Wijn en Whiskey/ whisky vaten zijn vaten gemaakt van Eikenhout (zie Eiken) maar hebben door de wijn of whiskey/ whisky die er langere tijd in bewaard werd, waardoor het distillaat smaak afgaf aan het hout en het hout aan het distillaat, een unieke smaak gekregen.

Ben zeer spaarzaam met rookhout. Zeker als je net start met de verschillende soorten. Te veel rooksmaak in het vlees is niet lekker.

Gebruik overigens nooit bewerkt hout, zoals hout van uw omgewaaide schutting of iets dergelijks. Deze zijn vaak behandeld met stoffen (impregneer en/ of verf) om rot, schimmel, verkleuring en andere zaken tegen te gaan. Het is giftig bij verbranding, iets wat je niet in jouw mooie stukje vlees wilt hebben

bron: bbq.about.com