Wedstrijden-KCBS

KCBS / Kansas City Barbecue Society

Barbecue is in Amerika uitgegroeid van gezellig familiefeest tot een ware wedstrijdsport. Een groot deel van deze wedstrijden wordt georganiseerd en gejureerd volgens de KCBS richtlijnen. Ook in Europa komen er steeds meer barbecue wedstrijden, die aangesloten zijn bij de KCBS.

Wat is KCBS?
De Kansas City Barbecue Society (KCBS), is een non-profit organisatie, opgericht in 1986 door Gary en Carolyn Wells samen met Rick Welch en is gewijd aan het bevorderen en het genieten van barbecue. Het is op dit moment de grootste organisatie van de wereld voor barbecue liefhebbers met meer dan 15.000 wereldwijde leden.

KCBS ondersteund meer dan 450 barbecue wedstrijden in heel Amerika. Dit doet de organisatie door op vrijwillige basis mee te werken, tot aan volledige organisatie van een evenement, de leden bieden ook hulp aan maatschappelijke en charitatieve organisaties die evenementen organiseren.

De KCBS missie is dan ook: erkenning voor barbecue als Amerikaanse cuisine, het onderwijzen, vieren, behouden en promoten van barbecue als een culinaire techniek, sport en kunstvorm.

Bij een KCBS wedstrijd wordt gejureerd op basis van 3 criteria te weten:

Appearance (hoe ziet het er uit)

Taste (hoe smaakt het)

Tenderness (hoe goed is het gegaard)

Ook worden bij alle wedstrijden dezelfde 4 soorten vlees beoordeeld, eventueel aangevuld met (lokale) gerechten, sauzen of vlees soorten.
Standaard zijn:

Beef Brisket (rund, borststuk)

Pork Ribs (varken, ribben)

Chicken (kip)

Pork (varken, schouderstuk of hele schouder)

De jury:

Om KCBS jury te worden, volg je een officiële cursus bij KCBS. Deze is in het Engels en geeft veel informatie over de soorten vlees, de do’s en don’ts bij het jureren. Aan het einde van de cursus word je met een eedaflegging (Judge Oath) beëdigd tot certified barbecue judge (CBJ).

Een jurylid (CBJ ) wordt ingedeeld bij een jurytafel waar 6 juryleden samen zitten. Per gerecht worden er maximaal 6 samples gejureerd. Dit gebeurd blind, de jury weet niet welk team welke samples heeft ingeleverd. Per jurytafel is er een Table Captain (CTC) die zorg draagt dat de juryleden zo optimaal hun werk kunnen doen. Ook is de CTC het aanspreekpunt van de jury bij problemen of onregelmatigheden. De CTC staat in contact met de zogenaamde Rep’s (representatives); de hoofdjury. Deze hoofdjury neemt bindende beslissingen bij onregelmatigheden.

Heb je 30 wedstrijden gejureerd en voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je een aanvraag doen voor het afleggen van een Master examen. Dit examen kun je online doen en je moet minimaal 90% van de vragen goed hebben om hiervoor te slagen. Daarna mag je jezelf MCBJ noemen oftewel Master Certified Barbecue Judge.

Certified Barbeque Judge’s Oath

I do solemnly swear to objectively and subjectively evaluate each Barbeque meat that is presented to my eyes, my nose, my hands and my palate. I accept my duty to be an Official KCBS Certified Judge, so that truth, justice, excellence in Barbeque and the American Way of Life may be strengthened and preserved forever.

 

Naast een CBJ examen kun je ook een cursus volgen voor Table Captain. Bij goed gevolg ben je dan certified table captain (CTC), een belangrijke functie waarbij je er voor zorgt dat de jury zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen. Als CTC presenteer je alle sample boxen aan jouw juryteam, zorgt ervoor dat de jury geen fouten maakt bij het invullen van de scorekaarten en ben je aanspreekpunt van de jury naar de hoofdjury bij eventuele problemen of onregelmatigheden. Een administratieve job waarbij je continu scherp moet blijven op onregelmatigheden.

KCBS instructor William Gage en VP Wayne Lohman

KCBS instructor Debby Gage

KCBS instructor Maria Lohman & KCBS Vice President Wayne Lohman


Samen met Carolyn Wells, co-founder van KCBS
tijdens een jurering in Diksmuide