Picanha

Picanha is een spektakel op de barbecue. Het is een stuk wiebelvlees, vlees wat veel bewogen heeft in het leven van het rund. Het zit net boven de staart van het beest. Vlees dat veel beweging heeft gehad = smaak!

Eerst gaar je indirect, met de vetkap naar boven.

Daarna leg je de picanha op de directe kant met de vetkap naar beneden. Omdat het vet gaat smelten krijg je spectaculaire vlammen.

Recept Afdrukken
Picanha
Keuken Barbecue
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Keuken Barbecue
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Verwijder aan de vleeskant de harde stukken vet en vliezen.
 2. Snij (lees kerf) de vetkap in een ruitpatroon in maar niet door het vet
 3. Wrijf vers gemalen peper en zeezout in de insnijdingen, ook aan peper en zeezout aan de vleeszijde.
 4. Maak de barbecue klaar voor indirect bij een temperatuur van 150°C
 5. Leg het vlees, met de vetkap omhoog, op de indirecte zijde tot een kern van 48°C. Sluit daarbij de barbecue. TIP 1: leg alufolie of een alubak op de indirecte zijde onder de picanha, die kan mooi het vet opvangen. TIP 2: in dit stadium kun je rookhout toevoegen voor extra smaak
 6. Bij een kern van 48°C kan het vlees er even af, dek het af met alufolie om niet teveel temperatuur te verliezen. Stook de Q op tot 225°C of hoger.
 7. Leg het vlees met de vetkap naar beneden op de direct kant. Houdt het vlees in beweging. Trek spectaculaire vlammen! Jouw gasten zullen het waanzinnig vinden!
 8. Houdt wel je kop erbij, het gaat om het vlees niet om de vlammen. Let erop dat het niet verbrand en parkeer het vlees eventueel even op de indirecte kant als er te veel vlammen zijn.
 9. Bij een kern van 55 mag het vlees van de Q, pak het losjes in in alufolie en laat het minimaal 10 minuten rusten.
 10. Snij haaks op de draad in plakken van ongeveer 5mm dik. Zout na met Maldon zout vlokken. Die smelten niet en geven een lekkere crunch.
 11. TIP: wat je over hebt terug koelen in de koelkast en later koud serveren als borrelhap.
Notities

Deel dit Recept